Ziek mogen zijn

Hoe zit het eigenlijk met jou als je ziek bent? Geef jij jezelf toestemming om slap te mogen zijn, de tijd uit te zitten tot je lijf weer herstelt? De waarde van ziek zijn is in de loop van de tijd onder gesneeuwd. De economie draagt daar flink toe bij: er wordt ons van alles aangeboden om vooral zo snel mogelijk weer op de been te zijn, te kunnen mee doen, presteren, functioneren.

Maar ziek zijn heeft ook een functie: het is je lijf die een time-out aangeeft. Pas op de plaats. Kijk maar eens wat je lijf het liefst zou willen doen als je ziek bent? Meestal is dat stilletjes zitten of liggen, niet teveel prikkels, zachte dekens en kussens, heldere drankjes en soep. Het is je hoofd die zegt: ja maar… ik moet nog dit afmaken, er moet toch gekookt, ik moet voor anderen zorgen, ik heb geen tijd om ziek te zijn, het komt nu niet goed uit. Terwijl je lijf zo goed weet: nu is het tijd. Je lijf is altijd hier en nu. Je hoofd is meestal daar en dan of toen.

Hoe zou het zijn om in je ziek zijn jezelf wat speelruimte te geven? Een middag om te beginnen, alleen maar doen wat jouw lijf wil. Hoe voelt dat? Wat gebeurt er? En als je het nu eens uitbreidt? Een dag, paar dagen, een week…. Je komt jezelf vast tegen. Misschien leegte, verveling, irritatie, misschien komt je pijn of ongemak nog wat duidelijker naar voren. Wees er maar mee. Het is toch jouw hier en nu.

Verzet tegen ziek zijn, werkt vaak averechts. Wat je onderdrukt komt vroeg of laat weer terug.

We wensen je rust en ruimte voor jouw time-out.

herfst, vallende bladeren, natuur