Veel mensen kunnen overtollige kilo’s van hun lichaam niet kwijt ondanks diëten, sporten of voedings supplementen. Anderen voelen zich moe en futloos. Hoofdpijn en migraine veroorzaakt dat mensen zich terugtrekken uit het normale leven, omdat pijnstillers vaak niet werken. Wanneer je hier last van hebt of je merkt je huid grauw is, en je hebt last van uitslag of van je darmen, dan is dat een teken dat je lichaam om hulp vraagt. Ontgiften is dan een gezonde oplossing!

Veel van heftige en terugkerende kwalen hebben één bron: gifstoffen die in het lichaam door de vele jaren heen zijn opgeslagen.

De vraag is natuurlijk: is het wel nodig om te ontgiften, omdat het lichaam immers zichzelf al reinigt? Het antwoord is duidelijk: ja, dat is nodig! Door grote hoeveelheden stoffen in onze voeding, cosmetica, medicijnen, water, lucht en schoonmaakmiddelen die schadelijk zijn, heeft ons lichaam het zwaar als het gaat om zelfreiniging. De grote hoeveelheden van deze stoffen kan ons lichaam niet aan. Wanneer het de lever niet meer lukt om de schadelijke stoffen te verwerken en het lijf te ontlasten, blijven de stoffen in de bloedsomloop, waardoor ze schade en onbalans veroorzaken. Maar ze blijven niet alleen in de bloedsomloop, de stoffen worden ook in onze organen en weefsels opgeslagen (met name in de vetcellen) waar ze jarenlang kunnen blijven. Dit veroorzaakt allerlei chronische aandoeningen.

Om de kwalen weg te nemen moeten we de bron aanpakken om ons lichaam, de organen en het bloed te ontgiften. Met een gezonde basis verdwijnen veel van de kwalen en vergroten we de mogelijkheden van ons lichaam tot zelfgenezing. Ons lichaam is in staat om zichzelf te repareren: van kleine wondjes genezen tot het verminderen of zelfs verdwijnen van grote ziektes.

Hieronder 8 effectieve en makkelijke manieren om je lichaam te reiningen.

  1. Start je dag met een glas lauw water met citroensap of appelazijn met honing of keltisch zout.

Als je opstaat ’s ochtends, is je lever nog bezig met het ontgiftingsproces van de voeding van de voorgaande dagen. Je spijsvertering is nog niet op gang. Daarom is het efficient om als eerste iets te nemen dat je leverfuncties ondersteunt en je darmen nog even met rust laat. Drink dus lauw water met citroen sap of keltisch zout of honing. Omdat fruit en smoothies en ontbijtgranen veel vezels bevatten is het aan te raden daar pas vanaf een uur of 10 mee te beginnen. Denk eraan je ontbijt met vet (boter, kokosolie, olijfolie) te combineren, dit heeft een gunstig effect op je bloedsuikerspiegel.

  1. Drink veel water.

Water is het beste oplosmiddel! Drink ten minste 2,5l per dag, goed, schoon en als het kan vitaal water. Zo kan het water de gifstoffen in je lichaam oplossen en afscheiden. Zo maak je ook je nieren schoon, ze kunnen beter functioneren en je huid wordt gehydreert , rimpels worden minder diep en je zult onnodige kilo’s kwijt raken.

  1. Eet veel biologische fruit en rauwe biologische groente

Groeten en fruit zijn onze bron van vitamines en mineralen. Ons lichaam heeft  ze niet alleen nodig als voedingsstoffen maar ook om tegen giffen te vechten. Als je het rauw bereidt of groente sappen drinkt, beperk je het verlies van vitamines. Denk er wel aan, dat je het combineert met gezonde vetten, zodat de vitamines beter opgenomen kunnen worden.

  1. Ga naar sauna

Wist je dat je huid je grootste orgaan is? Veel van gifstoffen worden door de huid afgescheiden. Ga naar de sauna en verblijf stapsgewijs langere tijd in hoge temperatuur. Dit stimuleert de ontgifting via de huid. Niet vergeten om je lichaam goed af te koelen en extra water te drinken. Het effect van de sauna kun je vaak gelijk zien!

  1. Drink kruiden thee

Theeën van kruiden helpen lever, nieren, maag en darmen  om beter te werken,  en ook met ontlasten. Denk aan kruiden zoals: paardebloem-wortel of speciale dextox theeën – zo veel mogelijk biologisch.

6. Voeg aan je maaltijden voedingsmiddelen toe

met bekende ontgiftende werking zoals: Knoflook, ui, gember, kurkuma, peterselie, koriander, komijn, cayennepeper, citroen,

 

  1. Lees etiketten! Lees goed wat er op de etiketten staat. Het heeft niet veel zin om te ontgiften en tegelijkertijd je lichaam extra te belasten. Verminder producten die het volgende bevatten: Glucose/fructose, Transvetten, E621, synthetische zoetmiddelen en hun E-nummers

 

8. Ga buiten bewegen! Door bewegen krijg je lichaam extra zuurstof, door te zweten raak je gifstoffen kwijt en stimuleer je je lymfen. De lymfe voeren afvalstoffen en ziektekiemen zoals virussen af.