plasticOoit werd voedsel verkocht in papieren zakken, en melk of room kocht we in glazen flessen, maar die dagen zijn voorgoed voorbij. Vandaag wordt alles in het alomvertegenwoordigd plastic verpakt. Helaas heeft de grote gevolgen voor onze gezondheid.

Veel mensen kiezen ervoor om water te kopen of op te slaan in een plastic fles, want het is handig, goedkoop en blijkbaar schoon. Wat men niet weet is dat het kunststof materiaal giftige stoffen bevat, genaamd bisfenol (BPA).

BPA (bisfenol-A) wordt gebruikt om een harde, transparante, lichtgewicht kunststof te produceren.  Dit levert onverwoestbare flessen, voedselverpakkingen en babyflessen op. Daarnaast bevindt BPA zich in gebruiksvoorwerpen als verf en lijm en geprinte bonnen en papier.

Dat het praktisch is in gebruik is een groot voordeel. Maar een nog belangrijker nadeel is dat de BPA deeltjes in ons lichaam terecht komen! Dit kan op 3 verschillende manieren gebeuren:

 1. eten/drinken – Wanneer een plastic fles wordt verwarmd bijvorbeeld in een auto blootgesteld aan de zon, of bij het verwarmen van melk voor de baby komen de schadelijke deeltjes vrij in het voedsel of het water. Kijk uit met name voor plastic waterkokers en zuigflessen van babies.
 2. Ademhaling – BPA zit in verven, vernissen, en sommige lijmen
 3. Huid – BPA is een onderdeel van papier waarop geprint staat, denk aan bonnetjes bij de kassa en etiketten van flessen water en voedsel containers.

Waarom is BPA vergif?

Studies hebben aangetoond dat contact met de stof BPA op jonge leeftijd, zelfs in zeer lage doses, veranderingen in cellen en weefsels veroorzaakt. Bijvoorbeeld:

 • vervroeging van de puberteit bij kinderen, met name meisjes (omdat dat BPA vergelijkbaar is met oestrogeen)
 • borstkanker en prostaatkanker
 • bij mannen verlaagt het testosteron in het bloed wat gevolgen heeft voor het libido en erectieproblemen
 • gedragsstoornis (ADHD)
 • veranderingen in het immuunsysteem
 • stofwisselingsproblemen
 • interfereert met de goede werking van schildklierhormonen
 • draagt bij tot hart-en vaatziekten

De resultaten van het onderzoek uitgevoerd door o.a. Peninsula College of Medicine en Tandheelkunde in Engeland en de Universiteit van Exeter in Missouri in de Verenigde Staten laten zien dat BPA gevaarlijker is dan eerder gedacht. Landen als Canada, Australië, de Great Britan zijn op zoek naar mogelijkheden om producten uit de handel te nemen die BPA bevatten.
Kies altijd de fles of glas verpakking of plastic gemarkeerd met een symbool BPA Free.

Hoe te herkennen of een fles of verpakking BPA bevat?

Controleer de markering op het etiket of de verpakking. Een klein grafische symbool in de vorm van een driehoek, met in het midden een cijfer van 1 tot en met 7 geplaatst, zal u vertellen wat er met de plastic verpakking is gedaan en of het echt veilig is voor u.


1. PET, Pete – is de meest voorkomende indicatie. Water opgeslagen in deze verpakking bevat een kleine hoeveelheid bisfenolen, dus vermijd hoge temperaturen in de nabijheid van de fles en gebruik ze slechts eenmaal!

2. HDPE, PE-HD – dozen, of de verpakking met dit teken kan zonder belemmeringen worden hergebruikt.

3. PVC, V – absoluut vermijden. Bevat een groot aantal zeer schadelijke stoffen, zoals bisfenol A, lood, Aalany, dioxines, kwik en cadmium. Deze zijn verwante kankerverwekkende stoffen, ze verstoren hormonen en veroorzaken ziektes.

4. LDPE PL-LD – mag hergebruikt, het is echter niet zo veilig als kunststoffen 2 en 5.

 

5. PP – Met kunststof No. 2, wordt gezegd dat HDPE wordt beschouwd als een van de veiligste kunststoffen. Vaak te vinden in de verpakking van levensmiddelen.

6. PS – vooral bekend als Styrofoam. Absoluut vermijden. Deze producten omvatten sirenes, toxines die invloed hebben op de hersenen en het zenuwstelsel. Het heeft een nadelig effect op rode bloedcellen, nieren en lever. Sirenes verschijnen ook in de uitgeademde sigarettenrook, auto-uitlaatgassen, drinkwater en dampen van bouwmaterialen

7. PC of andere – zijn verboden. Dit zijn producten waarvan in de productie  BPA wordt gebruikt. Het markeren met nummer 07 is te vinden op grootverpakking van water, flessen voor baby’s, bekers met een tuit voor kinderen, fles water, herbruikbare flessen voor sappen, ingeblikt beschermende coatings en vele anderen.

Een studie uitgevoerd door de CDC vorig jaar toonde de aanwezigheid van BPA in de urine van 93 procent van de respondenten.

Zelf kunnen we zorgen voor onze gezondheid en die van onze kinderen, door zomin mogelijk kunststof verpakkingen te gebruiken. Als je je absoluut plastic moet gebruiken, controleer dan of deze schadelijk is en gebruik indien mogelijk de niet schadelijk versie.