Terwijl ik dit schrijf is er al dagenlang in het nieuws dat er een water tekort is in Nederland. Maar ook elders op de wereld daalt het waterpeil van rivieren, vallen beken droog. Het valt niet mee om als persoon dit soort nieuws te horen en te kunnen bedenken wat je hier zelf thuis aan kan doen.

Onze belangrijkste missie bij Vitaal door Water  is om zoveel mogelijk mensen van vitaal water te voorzien. Daarnaast vinden we het net zo belangrijk om mee te werken aan steeds meer bewustzijn op de aarde, het water en de impact van ons mensen op de aarde.

Hoe je minder water verbruikt in je huishouden is rijkelijk beschreven op internet. Ik denk dat dit voor velen van ons bekend is. Maar al lezend in het prachtige en confronterende boek van Babette Porcelijn, (de verborgen impact) komen er ook andere zaken aan het licht. Zaken waar we eigenlijk veel minder bewust van zijn. Daarom schreef Babette dit boek. Een paar belangrijke weetjes:

95% van ons indirect waterverbruik zit in Nederland in de import. De producten die we importeren verbruiken ontzettend veel water.

Veel daarvan wordt gebruikt door de landbouw. 91% van het watergebruik in de wereld is voor de landbouw.

Maar ook een belangrijke: 14% van het watergebruik in Nederland zit verborgen in spullen.

Maar liefst 99% van het watergebruik in de rijke landen is verborgen! Slechts 1% is ons kraanwater gebruik. Hoe we ons kraanwatergebruik kunnen verminderen is ondertussen wel redelijk bekend, maar het is wel schokkend dat dit slechts 1% is van het totale gebruik.

Babette geeft allerlei tips om met die 99% aan de slag te gaan. Het gaat natuurlijk niet eens alleen om watergebruik, ook om CO2 uitstoot, transportkosten, ontbossing etc etc.

We kunnen op ons eigen gebruik invloed uitoefenen door zoveel mogelijk bijv 2e hands te kopen, denk aan kleding, meubels, boeken. Of apparaten van goede kwaliteit te kopen als ze echt nodig zijn en deze helemaal op te gebruiken. Sommige apparaten kun je prima delen (auto’s, fietsen, grasmaaiers, blenders, ovens, wasmachines…)

Maar eigenlijk is haar belangrijkste boodschap: kijk eens wat je allemaal consumeert. Wat heb je nu werkelijk nodig? Onze maatschappij is gericht op zoveel mogelijk economische groei en daar hoort koopkracht bij. Maar de wereld zou beter af zijn als we steeds minder kopen en steeds meer zelf voorzien, repareren, rouleren, delen en weer met de pootjes op eigen grond staan, met producten uit de directe omgeving.

Het is een grote verandering en tegelijkertijd maakt het het leven eenvoudiger als er minder keuze is.  Doe je mee?

De weetjes uit dit artikel heb ik vooral uit het boek: de verborgen impact van Babette Porcelijn. Het boek kwam uit in 2016. Haar nieuwste boek heet: Het happy 2050 scenario.

Boek met afbeeldingen over waterverbruik.